8 feb. 2018

q + a


Fick en kommentar (för ovanlighetens skull heheh shoutout till alla) härom dagen som jag känner att jag lika gärna kan svara på i ett inlägg, utifall någon annan också råkar vara intresserad. Den löd såhär:

Läser du grafisk design på Malmö högskola eller?? Om ja, kan du rekommendera det (utbildningen i sig, tempot, bredden osv)? MVH trogen bloggläsare sedan typ 2014 <33

Svaret på den frågan är nej men jag svarar ändå haha!! Jag går Konst- och Designlinjen med inriktning Ny Media på Östra Grevie, 20 minuters tågresa från Malmö. Det är en folkhögskola vilket innebär att vi inte plockar några högskolepoäng eller har tentor utan större delen av inlärningen sker under eget ansvar. Hur man portionerar ut sin tid osv. 

Vi har lektioner med vår mentor vanligtvis en till två gånger i veckan (brukar då har fått en uppgift att arbeta med) plus 4 timmar teckning/kroki varje onsdag. Utöver dessa lektioner har vi haft massvis med spännande gästlärare i till exempel typografi, bokbindning, animering, screentryck och webb. Och däremellan får vi göra precis vad vi känner för – frihet under ansvar dvs!!! Det är väl det som är den största skillnaden mellan högskola och folkis, att man inte kan bli underkänd på samma sätt om man inte genomfört en viss uppgift utan vill man lära sig något får man själv se till att lägga manken till. Ingen kommer liksom ställa dig mot väggen, om du förstår vad jag menar? Skapande är ju en så pass komplex grej som är omöjlig att forcera fram och därför arbetar de flesta i min klass med sina egna projekt i första hand, uppgifterna vi får görs vid sidan av. Men jag skulle vilja säga att tempot i regel är lågt. Lågintenstivt;-))

Just vår linje lägger stor fokus i att vi ska bli duktiga på att arbeta i Adobe-programmen; alltså typ Illustrator, InDesign, AfterEffects och Photoshop medan vår "parallell-linje" – Visuell Kommunikation – lägger större fokus på att arbeta mer traditionellt med design. Den är mer handarbete medan vår är mer dator. Så står det iallafall på pappret, men i själva verket är det en ENORM bredd på vad alla sysslar med. Det finns inga regler utan alla kör sitt race, vilket är hemskt skönt. Anledning till varför man går på ÖG varierar också; hälften av min klass har redan kandidatexamen från högskola, vissa planerar att söka vidare, andra gör sig redo för att ge sig in i branschen, några tycker det känns roligt för stunden etc. Jag (som är heeelt lost när det kommer till vad jag vill syssla med de kommande åren) stormtrivs verkligen. Det är en så otrolig lyx att få så pass mycket utrymme till att försöka landa i sig själv, samtidigt som man lär sig massa matnyttigt. Sjukt tacksamt.

Andra bra saker med skolan: alltid AMAZING lunchbuffé för en billig peng, fina byggnader med luftiga klassrum och göttig utsikt över fälten, gratis kaffe every day, världens bästa klassisar, kompetenta lärare, nära till Malmö osv osv!! Rekommenderar precis alla att gå folkis någon gång, särskilt ÖG hehe. Är man intresserad av att söka gör man det med arbetsprover!

Såååå. Världens längsta svar, trots att jag svarade nej på frågan lol. Hoppas att någon kan finna glädje i det iallafall haha<3

xx bella 

2 kommentarer:

  1. Haha, tack för svar! Tycker bara att du verlar så sjukt duktig på just grafisk desgn + illustration, så tänkte att du pluggar det i Malmö! Du har inte övervägt att söka till Grafisk design-programmet? (Östra Grevie verkar såå najs men passar inte mig som isf ska pendla från Köpenhamn) Rörig kommentar hehe, men nu fick du en till iallafall, hejhej :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahah åå gullis så snäll<33 nej oj du måste pendla från Köpenhamn kanske det blir lite jobbigare!! Dock bor vår mentor i Köpenhamn och pendlar så det går ju bra om man vill! Nej det har jag faktiskt inte, vet inte om det bara är rykten men har hört att det programmet på Malmö Universitet inte är så bra?? Hmm kan ej bekräfta dock. Sorry för att mitt svar inte alls hjälpte haha men tack för en till kommentar PUSS

      Radera