6 juni 2017

P A R I S // dag 5


Lördag = Louvren!! Jag, Dello och Alven kämpade oss upp i ottan trots en sen natt, köpte med oss lite frulle (eller ja, ett fyrpack pain au chocolat) och begav oss ner i metron.


Efter att ha stått i en låååååång kö och druckit kaffe kom vi till slut in i museet. Började med att trängas med alla andra turister bland skulpturerna.

Konsten i all ära men tak/golv/väggar är ju värt besöket i sig. Helt galet vackert.


Alva.


Daniella.


Samt najs ljusinsläpp från takfönstren.


Och ett fantastiskt mosaikgolv!


Efter någon timme kom första energidippen så vi beslutade oss för att slå oss ner i ett av caféerna och äta lunch. Kände att vi kunde unna oss det med tanke på att inträdet var gratis:-))


Efter en varsin bit paj och liten påse chips tog vi oss an renässanskonsten.


Spanade in välkända damer.


Och poserade framför Mona Lisa som en sig bör. Haha<3

Casual.
Vi struntade i att leta rätt på en karta över museet utan flanerade mest omkring på feeling. Fungerade bra det också.


Några våningar upp såg allt nedanför ut att vara i miniformat. Gulligt. Väldigt mycket mer bilder än såhär blev det dessvärre inte från Louvren. I många av lokalerna är ljuset dämpat och färgerna murriga vilket gör det krångligt att föreviga hehe.


Hursom. Efter fyra timmar någonting var vi lagom mosiga i huvudet och tackade för oss. Letade upp utgången och begav oss ut i regnet.


Finisarna. Daniella i full färd med att ändra profilbild på fb till selfien med Mona Lisa om jag inte minns fel?

Nästa mål var Musée de l'Orangerie på andra sidan Jardin des Tuileries. Det var ba att börja traska. Ändå skönt att få lite frisk luft och slippa trängas igen. 

Så lummigt och grönt och härligt åå. När vi lämnade Sverige hade inte trädkronorna hunnit slå ut ännu så detta var varmt välkommet.


"Vi borde åka pariserhjulet sen". Klart vi borde.

Efter en mindre kö (allt känns litet efter kön in till Louvren lol) kom vi till slut in. En aning blötare än vi hade räknat med men jaja. Inträdet hit är också gratis om man är EU-medborgare och under 26 år, bästa grejen!


I Musée de l'Orangerie finns det bland annat två salar helt och hållet tillägnade Monets näckrosor.


Monet är Alvisens favvo och hon hade sen vi bokade resan dagligen tjatat om hur mycket hon ville hit. Mycket tacksam över detta dock, det var sjukt vackert. 

Nere i källaren kunde man beskåda verk av massvis av andra kända franska konstnärer, t.ex. Matisse, som råkar vara en av mina favoriter. Win win. Alva och Daniella köpte en varsin Monet-plansch och sen var vi nöjda.


Dumma dumma oss som var bakis trots planerade museumbesök, man orkade liksom inte ta in allt i den omfattningen man velat haha:-(( Men det var en mycket mysig dag ändå.


Näst på tur var en tur i det stora pariserhjulet!!! Wiiee peppigt. Kunde inte ens minnas när jag åkt en sådan attraktion senast??


Nervösa men ack så fina under alla tusentals lampor<33


Äkta turistigt med engångskameror och Monet-posters hängde under armen.


Det var en väldigt dimmig och grå lördag = kanske inte ultimat för utsiktens skull. Men vi tyckte det var ganska gosigt att gunga omkring högt högt över marken ändå. Något vidare härligt bildmaterial blev det däremot inte.


Värt ett försök!! Väl nere på fast mark igen köpte vi varsin crêpe och jag blev totalt nedkladdad av nutella (ber så hemskt mycket om ursäkt alla som råkade befinna nere i metron just då heheh det var ingen vacker syn) och hemma i lägenheten igen däckade vi och sov i tre timmar:-)

På kvällen, nära alla sex i ressällskapet var på banan igen, begav vi oss några stationer bort till Republique där vi åt middag på en till synes populär vegansk thai-restaurang vid namn Tien Hiang (tips!) och det var så djävulskt gott. Resans absolut godaste måltid tror jag nästan. Mätta som få rullade vi –  bokstavlig talat – sedan vidare till Candelaria (tips 2!) som vi blivit tipsade om tidigare. Det är en nedsläckt mexikansk bar gömd i källaren innanför ett helt anspråkslös liten tacos-restaurang. Därifrån beställer man cocktails ur menyer utformade som mexikanska sagor, där varje cocktail är baserad på en saga. Det är en upplevelse minst sagt!!!

Resten av den kvällen är en annan historia. Tråk att berätta massa saker utan att ha bilder att visa till ju?

xx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar