söndag 5 februari 2017

köpenhamn del 2


Fredag morgon och vi vaknar utvilade men sjukt törstiga till denna utsikten.


Ligger drar oss en stund innan vi tar tummen ur och gör oss redo för dagen.


Vid tio går vi ner till restaurangen och äter en välbehövlig frukost och vid elva har vi packat ihop väskorna och säger hejdå till rummet.


Utomhus var det lika grått och ruggigt som dagen innan men det gjorde absolut ingenting alls då vi ändå hade planerat att spendera dagen inomhus.


Vi skulle nämligen till Glyptoteket!!!


Glyptoteket är ett enormt kombinerat konstmuseum/palmhus och måste vara en av de absolut vackraste platserna jag någonsin besökt??? Rum efter rum överträffade varandra och vi gick mest omkring och gapade med ögon stora som tefat. Fick typ ont i själen över hur fantastiskt fint allt var. Bildbomb coming up: 
Kolla liksom!!!! Så himla harmoniskt. Vill flytta in helst nu på en gång är det ok?
Första salen vi gick in i var målad i blått och badade i ljus. Det älskade jag med detta museum – att alla rum var målade i olika kulörer. Tyckte detta lyfte fram och förstärkte skulpturerna så bra.


<333
Men detta enorma rum tog nog ändå hem priset. Kändes som man dött och hamnat i himlen på ett ungefär:-))


Något annat som jag också älskade: golven!! Bra golv 1.

Vi studerade till exempel avfallna näsor.


Och 2000 år gamla mumier + sarkofager i källaren.
Bra golv 2.

Och in hit igen hehe, fast från motsatt sida. Här får man en lite bättre uppfattningen om vilken storlek det är fråga om.


Bra golv 3.


Älsklingar!

Efter två timmar eller en kvart eller ett dygn (kändes verkligen som tiden inte existerade där inne) beslutade vi oss för att det var dags för fika.


Vi slog oss ner i caféet. Med den här vackra utsikten har man ju inget att klaga på?

Vi beställde kaffe i små porslinskannor, en croissant och en citron- och marängtårta. Så najs.


Sjukt dreamy sammanfattningsvis.

När vi var färdigfikade hade vi forfarande ungefär halva museet kvar att upptäcka.


Men först en toalettpaus. Och poserande i badrumsspeglen såklart.


Här inne var färgerna dovare och ljuset dämpat. Och vilket tak sen!!Mäktigt yes yes.Högre upp i byggnaden hängde tavlorna.


Stod i flera minuter och fascinerades av detaljrikedomen i detta verk. Hittade nya detaljer och nyanser hela tiden.

Ändå de tveklöst vackraste konstverken<3

Här uppe var man i jämnhöjd med palmerna i palmrummet. Gillar dessa bilder, har den översta som skrivbordsbild på min dator nu.
Stört tillfredställande vyer ändå.


Vi kikade en stund på Edgar Degas balett-skulpturer. Var bara bekant med hans tavlor sen tidigare, visste inte att han sysslade med skulptur också.


Och i bokshopen.

Sedan var det tyvärr dags att återvända till verkligheten dvs att gå ut på de bullriga gatorna igen. Men det gjorde liksom ingenting, timmarna i Glyptoteket hade gjort en alldeles mjuk och harmonisk i själen. Det var knappt att man reagerade på duggregnet eller fulla bröliga snubbar.


Vi slog oss ner på ett litet café och åt bagels för att få upp blodsockret en aning. Sedan fortsatte vi framåt. In på tvärgator förbi snygga fasader. Hela Köpenhamn är så snyggt.


Vi hittade en 2hand-butik där det fanns ALLT. Som ett Beyond Retro, fast roligare och billigare. Orkade inte kika helhjärtat men kommer lätt komma tillbaka hit nästa gång.Sen ut igen.
Så möjsigt att bara vandra omkring helt planlöst ju.


När klockan började närma sig fem var det hög tid att vända tillbaka för att hämta ut resväskorna och gå mot stationen. Sex timmar senare, efter flertalet tågbyten/gränskontroller/saboterade järnvägsspår, var jag vid midnatt äntligen hemma igen.

Bästa bästa bästa två dagarna. Är såå glad att vi åkte ner trots inställd konsert. En riktigt 10-poängare!!! I sommar vill vi åka tillbaka i några dagar och hyra cyklar. 

xx bella

4 kommentarer:

 1. Omg, måste till Glyptoteket??

  SvaraRadera
 2. Nej viiiitsi så fint det där glyptoteket! Tusen tack för ze tipz, ska definitivt besöka det när en är i köpenhamn nästa gång!

  SvaraRadera
 3. Hej vännen! Ville mest berätta att jag nyss hittade din blogg och blev så förtjust! Så enkel och trevlig. Här ska jag fortsätta kika in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åå vad fint att höra!!! Du är så välkommen tillbaka<3

   Radera